BOKEN HETTA

Recension i Expressen

Recension i DN

Recension i Sydsvenskan


Vi är den bäst temperaturanpassade arten på hela planeten. Människor bor och lever sedan tusentals år temperaturer mellan -45 och +45 grader. Men världen blir allt varmare. 2021 var det femte varmaste året som uppmätts i historien. I Europa var sommaren 2021 den hetaste någonsin. På Sicilien uppmättes en ny europeisk rekordtemperatur på 48,8 grader och i småländska Målilla uppmättes den hetaste junitemperaturen sedan 1947. Är vi anpassade för den nya hettan? 


Vetenskapsjournalisten Izabella Rosengren har aldrig störts särskilt av minusgrader. Hon har kunnat röra sig obrytt på reportageresor i, men hon har aldrig tålt värme. Som resande journalist har hon med sprängande huvudvärk och besvärande svettattacker genomlidit jobb i Marocko, Indien och på Kuba. När hon får ett otäckt värmeslag under ett jobb på savannen i norra Uganda samtidigt som hon ser en kvinna ur lokalbefolkningen ledigt röra sig ute i den gassande solen väcks idén att utforska hur människor runtom i världen kan klara av att arbeta, studera och leva ett vardagsliv i extrema temperaturer. Hur är de rustade biologiskt och socialt? Vad har olika kulturer använt för knep och taktiker genom historien? Kan vi lära oss något av folk och djurarter som bemästrar några av jordens besvärligaste klimat?


Rosengrens undersökningar leder henne till samtal med ämnets hetaste forskare, märkliga historier om maratonlöpare som springer vilse i den marockanska öknen och möten med människor runtom i världens som på olika sätta konfronteras med värmen. I Iran möter hon sopgubbar som till synes oberört jobbar i 50-gradig hetta. Deras enda tips: drick citronjuice. I Aten träffar hon världens första värmeminister för att diskutera varför så få uppfattar extrem värme som ett reellt hot. Och i en specialbyggd anläggning på Karlsborgs fästning provar hon på Försvarsmaktens värmeutbildning och intervjuar svenska militärer som rustar sig för bokstavligen talat livsfarligt arbete i extrem hetta. 

Med en blandning av populärvetenskap, journalistiskt reportage och personligt humoristiska undersökningar berättar Hetta historien om människan och vårt förhållande till extrem värme från dagen vi klev ner ur träden och ut ur lövverkets skuggor fram till de troliga men inte alltid så roliga framtidsscenarier som vi alla borde börja sätta oss in i.
"Varför svettas vi? Vad gör värmen med vårt psyke? Hur varm kan en människa egentligen bli? Hetta är populärvetenskap när den är som allra bäst. En tankeväckande, skrämmande och på ett märkvärdigt sätt också underhållande djupdykning i vad som faktiskt händer med människan i en allt varmare värld. En fantastisk bok!"Patrik Svensson, författare till AugustprisbelönadeÅlevangeliet.
"Rosengren växlar fint mellan personliga reflektioner och välresearchade forskningsrön och hennes välskrivna och informativa bok är oavbrutet intressant läsning och en lysande populärvetenskaplig framställning om värmeökningens implikationer. Helhetsbetyg 4 av 5."BTJ