Kurser

______________________________________________________________________________________________________________

kurs akademi universitet högskola

Nå ut med din forskning 

- en workshop i två delar


Trött på att ingen fattar vad du jobbar med? Trött på att försöka förklara vad din forskning ut på? Trött på att ingen annan ser storheten i dina upptäckter förutom du? Då kan det vara dags att se över hur du formulerar och presenterar din forskning.


Ett stort problem inom den akademiska världen är hur man ska översätta vetenskaplig text till populärvetenskap som alla kan förstå. Det är alltför vanligt att viktiga upptäckter och resultat förblir ouppmärksammade för att forskaren inte vet vad hen ska framhäva och vad hen ska skära bort för att få nyheten att komma till sin fulla rätt. Vinsterna är enorma - den som lyckas med detta konststycke får inte bara bättre spridning i press, utan även bättre chanser till forskningsanslag eftersom dessa ofta tar i beaktande hur stor spridning din forskning har.


På kursen lär sig forskare och akademiker att bättre nå ut med sin forskning genom att översätta svårt fackspråk till populärvetenskap. På kursen lär man sig vad som är kärnan i forskningen, vad man bör framhäva och hur man formulerar sig precis så kort och koncist som media önskar. Jag ger handfasta tips och råd om allt från hur man ska tänka angående målgrupp till hur man presenterar sin forskning på scen. Dessutom får man lära sig kvalitetsjournalistikens viktigaste mantra!


Kursledare är vetenskapsjournalisten Izabella Rosengren som har flera års erfarenhet av att ”översätta” vetenskapliga texter till artiklar som alla kan förstå. Hon har formulerat tusentals pitchar och lärt sig vad som säljer och vad som inte säljer. Som vetenskapsjournalist vet hon vilken typ av nyheter som intresserar och engagerar och hur man skriver dem.


Kursen är uppdelad på två tillfällen à fyra timmar och innehåller praktiska övningar. Förslagsvis hålls den andra delen några dagar/en vecka senare så att ni får tid att omsätta sin nya kunskap. Ni bestämmer när och var kursen hålls (antingen kommer jag till er eller så kommer ni till Blenda journalistiks lokal (där jag i vanliga fall arbetar) i centrala Malmö. Kursen kan även ges på engelska.


Kostnad: 900 kr per person (ex moms). Minimum fem personer. Fika ingår.